Der er mange måder at støtte en ven, der har et problem med hash eller stoffer.
Her kan du se nogle grundlæggende idéer, som måske kan hjælpe dig til at være en god støtte.

 

Fordømmelse kan skabe afstand

Forsøg at undgå at være fordømmende og bebrejdende. Du kan godt vise, at du er bekymret uden at bebrejde. Du risikerer nemlig at være med til at skubbe den, du vil hjælpe længere væk fra dig og måske længere ud i stofferne, hvis du fordømmer.

 

Husk at rose

Husk at rose når din ven gør noget godt – også selvom det måske ikke er de store forandringer, du helst ville se. Vi mennesker vokser med ros – så måske kan rosen være med til at vi får overskud til at skabe forandringer.

 

Lidt skal også roses

Støt op om de initiativer til forandring den, du vil hjælpe tager – også selvom det måske i dine øjne er små initiativer.

 

Hvad får din ven ud af rusmidlerne?

Det kan også være en god idé at spørge ind til hvad stofferne og hashen giver din ven. Mange bruger hashen eller stofferne som hjælp til noget helt konkret i hverdagen. På den måde indbyder du til dialog og viser, at du søger at forstå. Måske er der aldrig nogen, der har spurgt på den måde før.

 

Noget at sætte i stedet

Ofte er det en god hjælp at finde oplevelser, aktiviteter, interesser og andet som kan sættes i stedet for hashen/ stofferne. Måske har din ven tidligere været meget optaget af en fritidsinteresse – eller måske er samvær med dig noget af det, der kan sættes i stedet.

 

Du kan hjælpe – men ikke forandre andre

Det er vigtigt at vise, at du tro på, at det menneske du vil hjælpe selv har styrke til at gøre noget. Du kan ikke skabe forandringen for vedkommende. Men det bliver lettere for din ven at gøre noget, når du viser din støtte og tro på, at det nok skal lykkes.

Det kan være en svær oplevelse, når den man gerne vil hjælpe, ikke er parat endnu. Du kan fortælle din ven, at du er der og gerne vil hjælpe den dag din ven er klar til at bruge din støtte.

 

Tag problemet seriøst

Det er vigtigt, for den du vil hjælpe, at du viser at du tager problemet seriøst. Du kan gøre lidt for at sætte dig ind i, hvordan hash eller stoffer virker. Det hjælper dig med at forstå den svære situation som den, du vil hjælpe er i.

Du kan læse flere artikler på vores hjemmeside

 

U-turns unge rådgivning
Hvad kan du selv gøre
Unges oplevelser af U-turn